BOSCO VERTICALE

Bosco Verticale (Vertical Forest) is a project for metropolitan reforestation that contributes to the regeneration of the environment and urban biodiversity without the implication of expanding the city upon the territory. Bosco Verticale is a model of vertical densification of nature within the city. It is a model that operates correlated to the policies for reforestation and naturalization of the large urban and metropolitan borders (Metrosbosco). Metrobosco and Bosco Verticale are devices for the environmental survival of contemporary European cities. Together they create two modes of building links between nature and city within the territory and within the cities of contemporary Europe.
The first example of a Bosco Verticale composed of two residential towers of 110 and 76 meters height, will be realized in the centre of Milan, on the edge of the Isola neighbourhood, and will host 900 trees (each measuring 3, 6 or 9 m tall) apart from a wide range of shrubs and floral plants.
On flat land, each Bosco Verticale equals, in amount of trees, an area equal to 10.000 sqm of forest. In terms of urban densification the equivalent of an area of single family dwellings of nearly 50.000 sqm.
The Bosco Verticale is a system that optimizes, recuperates and produces energy. The Bosco Verticale aids in the creation of a microclimate and in filtering the dust particles contained in the urban environment. The diversity of the plants and their characteristics produce humidity, absorb CO2 and dust particles, producing oxygen and protect from radiation and acoustic pollution, improving the quality of living spaces and saving energy. Plant irrigation will be produced to great extent through the filtering and reuse of the grey waters produced by the building. Additionally Aeolian and photovoltaic energy systems will contribute, together with the aforementioned microclimate to increase the degree of energetic self sufficiency of the two towers. The management and maintenance of the Bosco Verticale’s vegetation will be centralised and entrusted to an agency with an office counter open to the public.

Project information

location: Milano, Italy
commission:
year: 2007 (on going)
client: Hines Italia
built area: 40.000 sqm
budget: 65.000.000,00€

Architectural Design:
BOERISTUDIO (Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra)

  1. anthonygetserdone reblogged this from archidope
  2. mndkll reblogged this from archidope
  3. useyourbrainforonce reblogged this from archidope
  4. jacquisaysno reblogged this from iradescent
  5. iradescent reblogged this from jsparkman
  6. jsparkman reblogged this from structurallove
  7. sammyhamilton reblogged this from archidope
  8. gemity29 reblogged this from vector2fohn
  9. tentamto reblogged this from archidope
  10. vector2fohn reblogged this from archidope
  11. fuckyeahahmad reblogged this from archidope
  12. grandeza-natural reblogged this from archidope
  13. structurallove reblogged this from archidope
  14. archidope posted this